Het herstel van de vogeleilanden in de Lepelaarsplassen bij Almere is succesvol afgerond. Het Flevo-landschap en TAUW herstelden de geërodeerde eilanden met behulp van natuurlijke materialen, waardoor de eilanden weer ruimte aan broedende vogels en een rijk waterleven. Zo dragen we bij aan het herstel en de versterking van dit Natura2000-gebied.
De Vogeleilanden in de Lepelaarsplassen vormen al decennialang een belangrijk rust- en broedgebied voor verschillende vogelsoorten. Ze zijn er veilig van roofdieren en omringd door voedselbronnen. Die rust- en broedplaats werd echter ernstig bedreigd, doordat de eilanden steeds verder erodeerden. Daarom werkten TAUW, het Flevo-landschap en aannemer Van Aalsburg aan duurzaam herstel van de eilanden. Met behulp van natuurlijke materialen werd één eiland in oude glorie hersteld en werden twee nieuwe eilanden ontwikkeld.
De eilanden werden opgebouwd of verstevigd met gevlochten (bestorven) wilgentenen en grond uit de plas. De inrichting, begroeiing en beplanting werd vervolgens afgestemd op de behoeften van het leven boven en onder water. Zo werd riet aangeplant, dat samen met opkomend wilgenzaad perfecte omstandigheden vormt voor bijvoorbeeld de lepelaar, roerdomp, kiekendieven en kleine rietvogels. Door één van de nieuwe eilanden af te dekken met schelpen ontstaat een kaal oppervlak, wat goed is voor vogels als de visdief en de kluut. Onder water leidt de ruimte in het wilgenvlechtwerk tot veilige voortplantingsplaatsen voor vissen en biedt een golfbreker van wilgen en zand tot een veilige schuilplaats voor het waterleven. Door bij te dragen aan rijker waterleven en betere waterkwaliteit zorgen we voor meer voedsel voor vogels en vissen. Daarmee maken we de Lepelaarsplassen een aantrekkelijke leefomgeving voor steeds meer diersoorten.
De afronding van het eilandherstel is de bekroning op een succesvolle samenwerking tussen TAUW, Flevo-landschap en Van Aalsburg. Ben Huisman van het Flevo-landschap spreekt van een duurzame hersteloperatie: ‘Er zijn alleen natuurlijke materialen gebruik, de aannemer heeft nagenoeg emissieloos gewerkt, en de eilanden kunnen zo weer een aantal decennia mee. Daarmee versterken we de natuurkwaliteit van dit Natura 2000-gebied, en omdat de Lepelaarplassen één van de vier kerngebieden van Nationaal Park Nieuw Land zijn, ook van het Nationaal Park als geheel.’
Jeroen Gmelig Meyling, senior projectleider bij TAUW: ‘We hebben met elkaar een geweldig mooi project gerealiseerd. Door bundeling van kennis en ervaring hebben we als bouwteam deze natuureilanden kunnen realiseren. De Lepelaarplassen heeft nu haar eilanden terug en de natuur is nu zelf aan zet om zich verder te ontwikkelen. We gaan de ontwikkeling van de eilanden zeker volgen.’
Mooie beelden van dit bijzondere gebied zijn ook te zien in onderstaande video van het Flevo-landschap.
Gouda is door Nederland Zoemt verkozen tot bijvriendelijkste gemeente van Nederland. De gemeente zet zich samen met veel bewoners bijzonder in om van de gemeente een veilige en voedselrijke thuishaven…
Bedrijventerreinen in Nederland worden dankzij een impuls uit het Nationaal Groeifonds de komende jaren omgetoverd tot groene, klimaatbestendige en energie-efficiënte plekken, waar werknemers prettig kunnen…
Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.