Tijdens hete periodes ervaart een groot deel van de mensen hittestress, met name de kwetsbare groepen in de samenleving. Het voorkomen van gezondheidsproblemen vraagt een integrale aanpak vanuit verschillende domeinen. Een lokaal hitteplan biedt kans om deze aanpak op lokaal niveau vorm te geven en de verschillende domeinen samen te brengen. Het opstellen van een lokaal hitteplan vraagt kennis over hitteproblematiek en een goed doordacht proces waarin samen met stakeholders vanuit verschillende domeinen nagedacht kan worden over concrete acties en maatregelen. TAUW heeft kennis en ervaring in huis om gemeenten te begeleiden bij het proces en het opstellen van zo’n lokaalhitteplan.
Een hitteplan op lokaal niveau helpt om in je eigen omgeving goed voorbereid te zijn op een periode van extreme warmte. Zo staat in een lokaal hitteplan welke organisaties betrokken zijn en wie welke maatregelen neemt. Een lokaal hitteplan kan zich richten op de gehele gemeente, maar ook op specifieke doelgroepen zoals kwetsbare ouderen of dak- en thuislozen. Het plan kan op zichzelf staan, maar kan ook onderdeel uitmaken van de klimaatadaptatiestrategie.
In nauwe samenwerking met de gemeente, de GGD en diverse stakeholders uit het sociale en fysieke domein stelt TAUW een lokaal hitteplan op. Juist door diverse organisaties vanaf de start te betrekken kom je tot een concreet actieplan. Tijdens de bijeenkomsten staan onder andere de volgende punten centraal:
Het opstellen, uitvoeren en aanscherpen van het lokaal hitteplan gaat volgens een jaarlijkse cyclus van vier fasen. Tijdens de winterperiode wordt het hitteplan ontwikkeld. Vervolgens kunnen in het voorjaar de benodigde voorbereidingen getroffen worden, zodat alles in de startblokken staat voor de zomerperiode. Tijdens de zomer kan het hitteplan gedurende warme perioden of een hittegolf worden geactiveerd. In het najaar wordt het hitteplan en de uitvoering daarvan geëvalueerd met de betrokken partijen. Op basis van de uitkomsten van de evaluatie kan het hitteplan gedurende de winterperiode worden aangescherpt en aangevuld. Dit markeert de start van een nieuwe cyclus.
Het hitteplan maakt onderscheid in acties die op korte termijn kunnen worden uitgevoerd en acties die op lange termijn uitgevoerd kunnen worden. Door dit onderscheid te maken kan het plan op korte termijn concreet ingezet worden door betrokken organisaties. Tegelijkertijd geeft het plan richting voor de komende jaren. Om de samenwerking tussen de betrokken organisaties te benadrukken en de inzet te onderschrijven kan een intentieverklaring worden ondertekend.
Neem contact op met één van onze adviseurs.
Monique de Groot - Reichwein
Om haar inwoners beter te kunnen ondersteunen tijdens een hitteperiode heeft de gemeente Groningen TAUW en Madeleen Helmer van het Klimaatverbond Nederland gevraagd haar te ondersteunen bij het opstellen van een lokaal hitteplan dat de verschillende domeinen samenbrengt.
Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.