Definitief ontwerp Stadsdijken Zwolle afgerond

Na ruim 2,5 jaar hard werken aan de dijkversterking Stadsdijken Zwolle is het zover; het Definitief Ontwerp (DO) is afgerond. Samen met Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) en de partners van de Dijkzone Alliantie Zwolle (DAZ) zet TAUW weer een belangrijke stap in de planvormingsfase van het unieke HWBP-project. TAUW levert belangrijke bijdragen aan o.a. het ontwerp, het omgevingsmanagement en planstudieproducten voor dit stedelijke dijkversterkingsproject dat naar verwachting in 2024 wordt opgeleverd.

01 november 2021

Dijkenbouw voor en mét de stad

7,5 kilometer dijk dwars door de stad Zwolle met  verhogen en waar nodig verstevigen en piping voorkomen. Dat was de opdracht. Technisch leek dit geen ingewikkelde opgave, maar wel een uitdagende klus zo midden in de stad, met afwisselend industrie, woonwijken, en waardevol natuurgebied. Een dergelijke opdracht kun je niet uitvoeren zonder samenspraak met de omgeving.

Een groot aantal stakeholders, waaronder het waterschap, de gemeente, bedrijven, gebruikers en  omwonenden, zijn betrokken bij het ontwerpproces. Er was veel aandacht voor de openbare ruimte op en rond de dijk. Een intensief participatietraject met Travers Welzijn is doorlopen om de woonwijk Holtenbroek een belangrijke stem te geven in het ontwerpproces. Alle belanghebbenden zijn ook op de hoogte gehouden via nieuwsbrieven, vlogs (zie YouTube filmpje hieronder), een facebook-pagina en digitale bijeenkomsten.

Het resultaat is een dijk met nieuwe wandelpaden langs de Zwartewaterboulevard, fiets- en wandelpaden op overige trajectdelen, gedeeltelijke nieuwe damwanden langs het Zwolle-IJsselkanaal, een verlegging van de dijk bij bedrijventerrein Voorst, zoveel mogelijk behoud van (monumentale) bomen en een zitrand met heuse dijkglijbaan ter hoogte van Wijkboerderij de Klooienberg. Ondergronds moet veel gebeuren en vele lagen zand op de dijk worden vervangen voor klei zodat deze weer bestand is tegen hoogwater. Het was soms inpassen op de vierkante meter, maar het is gelukt om een toekomstbestendig ontwerp te maken, met mogelijkheden voor toekomstige aanpassing van de dijk en van meer fiets- en wandelpaden.

 

Spannend tot op het laatste moment

TAUW verzorgde naast het ontwerp, de diverse conditioneringsonderzoeken en het omgevingsmanagement- en participatieproces ook het projectplan Waterwet en Wnb-vergunningaanvragen.

Om het ontwerp projectplan Waterwet voor iedereen begrijpelijk te maken, heeft TAUW een website gemaakt. Op deze website is stap voor stap uitgelegd wat het project inhoudt en waar men voor vragen terecht kan. Op 21 oktober is het ontwerp projectplan Waterwet door de provincie als coördinerend bevoegd gezag ter inzage gelegd.

Het was een uitdaging om alle WNb-vergunningen in de week voor het indienen van het projectplan Waterwet rond te krijgen, maar met de nodige inspanning, nadere onderzoeken en gesprekken met de provincie Overijssel is ook dat goed gekomen. Samen in oplossingen denken bleek hierin de sleutelrol.

De komende tijd gaat TAUW door met de begeleiding van de vergunningenprocedures en het omgevingsmanagement. De conditionerende werkzaamheden zijn al in volle gang, er zijn o.a. proefsleuven gegraven en heiproeven gedaan. In de tweede helft van 2022 wordt begonnen met de uitvoering. De verwachting is dat het project uiterlijk eind 2024 is gerealiseerd en Zwolle weer een sterke dijk heeft waar ook nog eens meer te beleven valt.

Meer weten over project Stadsdijken Zwolle?

Op 29 september was er een persvoorlichting over het project Stadsdijken Zwolle waarin het definitief ontwerp is toegelicht.

Zie ook: 

 

<foto: luchtfoto Holtenbroek van WDODelta> 

Gerelateerd nieuws

29 februari 2024 | Nieuws

Bezoek ons tijdens de Aqua Nederland vakbeurs 2024

Met trots presenteert TAUW zich van 19 tot en met 21 maart 2024 op Aqua Nederland in de Evenementenhal Gorinchem. Aqua Nederland is het grootste waterevenement op het gebied van afvalwater, drinkwater,…

7 februari 2024 | Nieuws

TAUW ontwerpt sluitstuk Vismigratierivier

Begin 2024 is een start gemaakt met een baanbrekend project om de Waddenzee te verbinden met het IJsselmeer. Het project bestaat uit de aanleg van een lange rivier die een geleidelijke overgang gaat vormen…

28 maart 2023

TAUW wint aanbesteding voor Rivierklimaatpark IJsselpoort

Lees verder...
5 oktober 2022

Sassluis Enkhuizen in de prijzen bij Nationale Sluizendag 2022

Lees verder...
7 september 2022

Zeven sluizen in Noord-Holland weer 100 jaar veilig

Lees verder...

Hoe kunnen wij u helpen?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.