In 2050 dient de Nederlandse economie volledig te draaien op herbruikbare grondstoffen. De urgentie voor een circulaire economie is groot: de beschikbaarheid van grondstoffen staat onder druk en we kampen met een klimaatprobleem. Het nieuw produceren van materialen en producten kost veel energie en brengt een hoge uitstoot van broeikasgassen met zich mee. Door hergebruik van grondstoffen en materialen werken we toe naar een circulaire economie met minder belasting voor het milieu. Maar welke circulaire strategie past bij uw organisatie en waardeketen? En met welke verandering gaat u beginnen? De specialisten van TAUW brengen dit graag voor u in kaart.
Uw businessmodel bepaalt het volume van verbruikte grondstoffen, afval en de uitstoot van broeikasgassen in de keten. Om deze hoeveelheden terug te dringen, stappen bedrijven over op een circulaire bedrijfsvoering. De druk om dit te doen neemt toe; vanuit wet- en regelgeving, maar ook vanuit partners in de waardeketen, klanten en investeerders. Voor uw bedrijf vormt de circulaire transitie een complex vraagstuk, dat veel tijd in beslag zal nemen. De verandering gaat vaak verder dan alleen de manier waarop u zorgt dat uw bedrijf de afvalberg verkleint. De circulaire transitie kan leiden tot een verandering in uw businessmodel en de keten waarbinnen u opereert, en dit biedt weer nieuwe perspectieven.
De vraagstukken waarmee u bij de transitie van lineair naar circulair geconfronteerd wordt, zijn divers en afhankelijk van veel factoren, zoals de sector waarbinnen u opereert, de grondstoffen waarmee u werkt, het soort product dat u levert en de waardeketen waarbinnen uw bedrijf opereert. Zo krijgen wij vragen voorgelegd als:
Naast de ondersteuning bij het ontwikkelen van een strategische aanpak biedt TAUW oplossingen voor deelvragen op het gebied van circulaire economie. Zo kunnen we u adviseren bij het minimaliseren van uw afvalstroom en bij het voldoen aan uw verplichtingen vanuit uw producentenverantwoordelijkheid, bijvoorbeeld op het gebied van Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS). We kunnen u helpen bij het circulair inzetten van de grote hoeveelheid bouwmateriaal die vrijkomt tijdens sloop of renovatie. En we leggen u uit hoe u met gerecycled materiaal identieke nieuwe producten kunt maken, ondanks de verschillende specificaties per batch. Welk vraagstuk u ook heeft, daag ons uit. Samen komen we tot de mooiste oplossingen.
Neem contact op met één van onze adviseurs.
Walter Tobé
Om uw organisatie effectief te ondersteunen bij de transitie naar een circulaire bedrijfsvoering heeft TAUW een routekaarttraject ontworpen. Dit is een flexibel traject dat we samen met u vormgeven.
Met een levenscyclusanalyse, ook wel LCA genoemd, krijgt u inzicht in de milieu-impact van uw product, proces of dienst, gedurende de hele levenscyclus. Deze informatie is belangrijk om te verduurzamen en klanten eerlijk te informeren. Wij voeren de LCA uit en kunnen u ook adviseren tijdens het verduurzamingsproces.
Een MKI-berekening is het uitgelezen instrument als u wilt vergelijken welk materiaal de laagste milieu-impact heeft. Denk bijvoorbeeld aan de materiaalkeuze voor een brug, weg of product. Met een MKI-berekening maken de experts van TAUW de milieu-impact van uw product of ontwerp concreet en vergelijkbaar. Alle effecten gedurende de levenscyclus worden uitgedrukt in een monetaire eenheid: de milieukostenindicator.
Welke grondstoffen stromen er door uw bedrijf? Als u de materiaalstromen in uw gebied in kaart brengt, brengt dat concrete inzichten in hoe u kunt verduurzamen. Een Material Flow Analysis (MFA) is een wetenschappelijk erkende methodiek om dit uit te voeren. In het Nederlands wordt de MFA ook wel een stofstroomanalyse genoemd.
Om te achterhalen wat de carbon footprint (CO2-voetafdruk) van uw bedrijf is, is het cruciaal om de broeikasgasemissies te berekenen. TAUW kan u hierbij ondersteunen met gedegen en heldere analyses. Zo krijgt u inzicht in de klimaatimpact van uw activiteiten, en in hoe u uw carbon footprint kunt vermijden of compenseren.
Koopt u ook materialen in om ze meteen weer weg te gooien, doordat er te veel wordt ingekocht? Verliest u geld aan materiaal dat u eigenlijk niet wilt, zoals onnodige verpakkingen? Gebruikt u in uw productieproces veel hulpstoffen die met een kleine moeite weer in te zetten zijn? Al deze vragen hebben betrekking op het verminderen van materialen en goederen, die op enig moment een bedrijf verlaten als afvalstoffen.
Afvalbeheer of afvalmanagement is een effectief instrument om uw bedrijf meer duurzaam of circulair te maken. De milieu-impact van afval is groot. Met goed afvalbeheer kunt u de hoeveelheid afval in uw bedrijf of productieketen verminderen. Door hergebruik van afvalstoffen kunt u veel milieuwinst behalen. Als milieuadviesbureau kijken we graag welke manier van afvalbeheer bij uw bedrijf past.
De exacte samenstelling van uw afvalstoffen is een belangrijk gegeven. Bijvoorbeeld omdat uw afvalbedrijf of de overheid vraagt naar de samenstelling van uw afval. Daarnaast speelt circulaire economie in toenemende mate een rol: welke afvalstoffen kunnen opnieuw ingezet worden? TAUW-specialisten kunnen uw afvalstoffen karakteriseren en bovendien adviseren over de mogelijkheden van hergebruik en recycling.
Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.