Circulaire bedrijfsvoering is een uitdaging

 

U weet al dat u uw bedrijf meer circulair wilt maken. U bent klaar voor een omslag in uw organisatie. Maar hoe gaat u het technisch gezien aanpakken? Hoe krijgt u uw hele organisatie mee? Hoe blijft u winst maken? En hoe zit het met de wet- en regelgeving?

Voor veel bedrijven is een circulaire economie nog een toekomstdroom. Wij raden aan om klein te beginnen. Voor veel bedrijven valt er al winst te behalen als het gaat om het verminderen van afval. Denk aan beter afvalstoffenmanagement of circulair inkopen.

 

Innovatieve oplossingen voor reststromen

De eenvoudigste oplossingen om tot een circulaire economie te komen, zijn gericht op het verminderen van afval of het hergebruik van afval. Nat en daarmee vies afval komt bijvoorbeeld vrij door alle koffie die medewerkers drinken: koffiedrab of koffiedik. Als uw koffieleverancier het drab apart terug neemt kunt u winst behalen met nascheiden van het overblijvende droge afval. Uw afvalverwerker kan u daar bij helpen. Er kan dan nog tot 70% materiaal worden hergebruikt uit droog bedrijfsafval.

Het koffiedrab is bovendien nuttig voor koffieleveranciers, die hier weer nieuwe producten van kunnen maken. Houdt bij dit soort constructies wel rekening met de afvalwetgeving. Uw koffieleverancier mag namelijk niet zomaar een afvalstof transporteren of gebruiken. Daarvoor heeft uw leverancier vergunningen nodig of een slimme contractuele oplossing.

 

Circulaire businessmodellen

Het wordt ingewikkelder als u uw businessmodel zelf circulair wilt maken. Wij spreken hiervan als u gaat organiseren dat de producten die u produceert na het gebruik weer bij u terugkomen zodat u zoveel mogelijk waarde uit de materialen/producten kunt halen.

Dit kan bijvoorbeeld door een gebruikt product weer op te knappen en weer in de markt te zetten als zo goed als nieuw product, of door de onderdelen te gebruiken voor het repareren van andere producten. Wellicht heeft u modules van het product verder ontwikkeld en betaald u klant u voor een upgrade op basis van het oude product. Zo zijn er veel modellen waar u de juiste oplossing uit kan kiezen.

 

Heeft u circulaire oplossingen op het oog? 

Heeft u al een oplossing, maar weet u niet hoe u het juridisch en organisatorisch voor elkaar krijgt? Of heeft u een idee voor een proces, maar weet u niet hoe u het uitvoert?

Wij kunnen u helpen met bijvoorbeeld het combineren van technieken. Dat kan ook als u afvalstromen heeft en niet weet waar u deze kwijt kan. Of hoe u deze afvalstromen zo hoogwaardig mogelijk kunt toepassen.

Productenverantwoordelijkheid

Daarnaast komt er steeds meer druk vanuit de overheid op producenten. Deze uitgebreide producentenverantwoordelijkheid of Extended Producer Responsibility (EPR) bestaat al voor veel producten. In de toekomst zal deze lijst waarschijnlijk flink worden uitgebreid. Het is daarom goed om uw bedrijf hierop voor te bereiden. Ook als u al verplichtingen hebt vanuit een bestaande producentenverantwoordelijkheid kunnen we u uiteraard ondersteunen.

 

Bekijk onze dienstverlening in Circulaire Economie

Projectreferenties Circulaire Economie

Kunnen wij uw bedrijf helpen met Circulaire Economie?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.