Zijn er in uw gemeente locaties voor grootschalige opwekking van duurzame energie aangewezen in de Regionale Energiestrategie (RES)? Dan moet u in 2025 voor deze locaties een omgevingsvergunning kunnen afgeven aan een ontwikkelaar of energiecoöperatie. Heeft u wijken of andere gebieden in de Transitievisie Warmte (TWV) aangewezen om daar aan de slag te gaan met de verduurzaming om zo het aardgasverbruik te verminderen? Misschien bent u al met de concrete uitwerking daarvan bezig in Wijkuitvoeringsplannen (WUP). Om zonne- en windenergie en duurzame warmte voor gebouwen te realiseren, moeten ze een plek krijgen in het omgevingsbeleid van de gemeente. Dit verwerkt u in een lokaal energieprogramma.
De kracht van een lokaal energieprogramma is om de apart gestarte trajecten van de energietransitie te verbinden.
In het energieprogramma vullen we de meerwaarde en de onderlinge verbondenheid van deze verschillende sporen op lokaal niveau in. Dit kan op zowel organisatorisch als bestuurlijk vlak. En door de groot- en kleinschalige locaties waar duurzame energie opgewekt gaat worden, te verbinden met naastgelegen gebieden die de duurzame energie nodig hebben om gebouwen te verwarmen.
Een programma als instrument van de Omgevingswet is heel geschikt om als actieplan voor de energietransitie in te zetten. Het beschrijft welke stappen nodig zijn om de ambities en oplossingen uit de RES en TVW te vertalen in concrete locaties en maatregelen, met welke stakeholders dit gebeurt en met welke budgetten. Ook kunt u in een energieprogramma een uitwerking van een zoekgebied uit de RES opnemen en invulling geven aan de energiebesparings- en investeringsopgave van diverse stakeholders en sectoren. Het dient daarmee ook als opmaat voor het omgevingsplan, de omgevingsvergunning en voor het vastleggen van afspraken met andere stakeholders (bijvoorbeeld in de vorm van een convenant).
Neem voor vragen via onderstaand formulier contact met ons op. Onze toegewijde adviseurs werken aan de energietransitie van veel overheden als bedrijven. Hierbij richten zij zich op zowel de RES, de TVW als de WUP en zijn we thuis in het lokaal omgevingsbeleid. Hierdoor weten wij precies wat er nodig is. Zo hebben wij onder meer voor de gemeente Borne een energievisie opgesteld die ingaat op de warmtetransitie, energiebesparing en lokale opwekking van duurzame energie.
Stel hem aan één van onze adviseurs.
Joost de Jong
Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.