In projectteams werken aan de inrichting van (openbare) verlichting

Van de lichtmasten langs de snelweg tot de straatverlichting in de stad: elke vorm van verlichting van de (openbare) ruimte moet doordacht zijn. Enerzijds moet de lichtopbrengst voldoende zijn voor het beoogde effect. Anderzijds mag het geen ongewenst effect veroorzaken op andere terreinen zoals hinder voor omwonenden, uit de hand lopende kosten of bijvoorbeeld schade aan dieren of planten. Daarom participeren de lichtspecialisten van Tauw graag in projectteams die zich bezig houden met de inrichting van een gezonde leefomgeving. Vooral voor specialistische advisering op maat, met bijzondere aandacht voor welbevinden, duurzaamheid en milieu. Natuurlijk ondersteunen wij u ook bij het maken van lichtberekeningen, het uitvoeren van lichtmetingen en diverse afwegingsonderzoeken.

Lichtresultaat

In het adviestraject werken wij graag met virtual en augmented reality (VR/AR). Hiermee visualiseren we bijvoorbeeld een lichtplan of een nieuwe inrichting. U ziet vooraf wat u krijgt.
Specifiek voor gemeenten ontwikkelden wij de lichtkaart, een interessante tool die inzicht geeft in de besparingsmogelijkheden aan de hand van data van de verlichtingsinstallatie. De data uit metingen (referentiemetingen of lichthindermetingen) en inventarisaties, in combinatie met ons gebiedsinformatiemodel (GIM), leveren waardevolle inzichten en ideeën op. Deze combineren wij met onze kennis van gebruikers- belevings en toekomstwaarde. Van hieruit adviseren wij over de verschillende mogelijkheden, de veiligheid en de regelgeving. Bovendien controleren wij ook het gewenste lichtresultaat wordt behaald en sturen bij waar nodig.

Diversiteit aan toepassingen

Wij zijn ervaren partners van overheden voor het beheer en onderhoud van de openbare ruimten. U kunt bij ons terecht voor het opstellen van een beleidsplan of beheerplan. Tauw adviseert op allerlei niveaus en voor een unieke diversiteit aan toepassingen. Van meten tot adviseren en van ontwerpen tot contracten opstellen. Alle aspecten zijn intern vertegenwoordigd. Als het nodig is verwijzen wij u intern door naar de verschillende aanverwante specialismen. Hieronder ziet u verschillende projecten en referenties om u te inspireren. Wilt u meer informatie? Onze lichtadviseurs helpen u graag.

 

Video's

Actueel

De laatste ontwikkelingen bij Tauw

Erasmusbrug binnenkort in de Tauw Augmented Reality app!
27 maart 2019

Erasmusbrug binnenkort in de Tauw Augmented Reality app!

Op 27, 28 en 29 maart 2019 is Rotterdam het podium voor het Internationale verlichtingscongres LUCI.…

Welkom in de virtuele wereld van Diever!
29 juni 2018

Welkom in de virtuele wereld van Diever!

Begin juni heeft Tauw met behulp van virtual reality tijdens een bewonersavond het inrichtingsplan voor…

De overstap naar LED-verlichting: blijf in compliance!
12 juni 2018

De overstap naar LED-verlichting: blijf in compliance!

Veel bedrijven in de industriële sector stappen over op LED-verlichting voor hun buitenterrein(en). Vaak…

Echte verandering is een keuze en dat vraagt durf.

Verandering vraagt om durf. Verlichtingsadviseur Edwin Veldkamp nodigt u uit voor de Vakbeurs Openbare Ruimte op 26 & 27 september om te ervaren wat onze visie is op een duurzame, gezonde, klimaatadaptieve en participerende leefomgeving. En om te zien welke keuzes wij maken!

Meer blogs?

Lees ook deze blogs van onze verlichtingsexpert Edwin Veldkamp

Blauwe Diamant of Rode Loper?

Nu kan ik mij goed voorstellen dat er bij u niet meteen een lichtje gaat branden bij het lezen van deze titel. Tot voor kort had ik ook nog nooit van de Blauwe Diamant of de Rode Loper gehoord.

En toch zijn beide locaties wereldberoemd, in ieder geval in de eigen stad. Beide liggen in een hoofdstad, de één in Amsterdam en de ander in Leeuwarden, de culturele hoofdstad van Europa 2018. Maar er zijn meer overeenkomsten tussen de Rode Loper en de Blauwe Diamant. Beide vormen een entree tot de stad, beide entrees hebben een lange historie, en beide dragen bij aan de beleving in de stad.

lees meer
Weg verlichting!

Weg verlichting! Die gedachte schoot door mijn hoofd, zo na de tweede week van dit jaar. Het was het moment dat de meeste mensen hun kerstbomen terug naar zolder hadden gebracht of buiten hadden gezet. Zo gingen ook de lichtslangen en de aangebrachte sfeerlichtjes terug de kast in. De feestverlichting had immers zijn functie volbracht

lees meer
My city is a ghost town - Edwin Veldkamp

Waar de Amerikaanse zanger Adam Lambert zingt over het feit dat zijn hart een ghost town is, op zich geen prettig gegeven, wil ik in deze blog stilstaan bij de snel opkomende ghost towns in Nederland.

lees meer
Mijn Dag van de Openbare Ruimte

‘Weet je wat jij moet gaan doen? Jij gaat straks maar een lekker stukje hardlopen!’ Normaal gesproken als mijn vrouw dit zegt, bedenk ik mij geen moment en maak ik dankbaar gebruik van haar goede suggestie. Vandaag is het alleen donderdag, een normale werkdag en ook nog eens een dag waarop ik vroeg ben begonnen. En ook een dag waarop ik straks als mijn vrouw werkt en de kinderen op school zijn, hard aan de slag wil gaan.

lees meer
Zo duurzaam als een broodje pindakaas

Wie kent de reclame van Calvé pindakaas uit de jaren ’80 niet? Hierin is Evert van Benthem te zien als klein jochie op schaatsen die aanvalt op een dikke boterham met pindakaas. ‘Ze zeggen dat je er sterk van wordt… van pindakaas’, zegt de jonge Van Benthem tegen een passerende boer.

lees meer
Elke dag verdient een Nacht van de Nacht

De nacht van 29 oktober staat in het teken van de jaarlijkse Nacht van de Nacht. Een evenement georganiseerd door de Natuur- en Milieufederaties waarbij door tal van activiteiten aandacht voor de waarde van donkerte wordt gevraagd. Deze nacht doven ook veel gemeenten en bedrijven reclameverlichting en de verlichting van gebouwen. In de aanloop naar deze Nacht van de nacht kwam ik op Twitter een Utrechts burgerinitiatief tegen: Elke dag verdient een Nacht van de Nacht. Een initiatief met als doel om in Utrecht te komen tot minder verlichting in groengebieden en boven water. Op het moment dat 250 inwoners uit Utrecht de petitie ondertekenen, kan het initiatief aan de Gemeenteraad voorgelegd worden.

lees meer
De reflectie van een gele kanarie

Op mijn laatste Blog over Laaghangend fruit en Quick wins heb ik veel reacties mogen ontvangen. Veel positieve reacties, maar er was ook iemand die mij na aanleiding van deze Blog een “gele kanarie” noemde. Die uitdrukking zei mij op dat moment niets, en ook Google kon mij geen duidelijkheid brengen. Toch zette deze typering mij wel aan het nadenken. Een stukje reflectie, terugkijken, jezelf een spiegel voor houden, wat ging er het afgelopen jaar goed en wat kan beter? Dat is iets dat veel mensen de afgelopen weken hebben gedaan.

lees meer
Ik zie, ik zie wat jij niet ziet

Wie heeft dit spelletje vroeger niet gespeeld? Als je nu jonge kinderen hebt, speel je het waarschijnlijk weleens: ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet, en de kleur is…’. Een leuk spelletje dat prima geschikt is om de tijd tijdens een autorit sneller voorbij te laten gaan, maar ook een spelletje dat maar al te vaak leidt tot discussie op de achterbank. Wat voor de één groen is, is voor de ander juist geel, grijs is zwart, en vaak vliegen kreten als ‘Dat kan ik toch helemaal niet zien’ door de auto. Een enkele keer bekruipt mij dan de gedachte ‘Ach, was het maar vast donker, dan kunnen ze naar bed’.

lees meer
Laaghangend fruit en quick wins

Afgelopen week reed ik op de A1 bij Deventer. Op zo’n zeldzaam vroeg tijdstip dat je nog door kunt rijden op de Nederlandse snelwegen. Op de radio werd een nummer gedraaid van Coldplay. Ik hoorde de zanger zingen: ‘When you get what you want, but not what you need’. Zelden blijven songteksten mij bij, maar deze blijft in mijn hoofd rondzingen.

lees meer
Nieuwe norm openbare verlichting: onmogelijke uitdaging of mooie kans?

Al enkele maanden ben ik in training voor de Marathon van Rotterdam van zondag 9 april. Drie keer per week trek ik de hardloopschoenen aan voor een intervaltraining, stukje joggen of een langere duurloop. Afgelopen zondag stond een duurloop op het programma in een comfortabel tempo. Dit comfortabel lopen vraagt het nodige van je discipline, omdat het juist lekker kan zijn om af en toe even te versnellen. Aan de andere kant geeft het comfortabel lopen juist ruimte om je gedachten de vrije loop te laten.

lees meer...
Investeren in openbare verlichting werkt!

Afgelopen zomervakantie hebben wij als gezin doorgebracht in de Provence, Zuid-Frankrijk. Een voor ons nieuwe omgeving na de afgelopen jaren vaak in de Franse Alpen te hebben doorgebracht. Een omgeving met veel natuur, prachtige (Romeinse) steden en een klimaat dat uitnodigt om elke avond lang voor de tent te blijven zitten. Kortom, wij kijken toch wel met heimwee terug naar die drie weken.

lees meer
Verlichting buitenterrein Ziekenhuis OZG

In november 2018 is het nieuwe Ommelander Ziekenhuis Groep (OZG) in Scheemda officieel in gebruik genomen. Het complete ontwerp voor de inrichting van de buitenruimte is door Tauw opgesteld.

Lees verder

Hoe kunnen wij u helpen?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.

Edwin Veldkamp
T: +31 65 13 61 07 7
E:edwin.veldkamp@tauw.com
LinkedIn
Edwin Veldkamp