Wat is modulair ontwerpen?

Modulair ontwerpen (ook wel genoemd demontabel of losmaakbaar ontwerpen) is een van de circulaire ontwerpprincipes. In een modulair ontwerp maken we gebruik van losse onderdelen, simpel gezegd een soort legoblokjes, die we aan elkaar vast maken. Dat maakt het mogelijk om de constructie na een tijdje te demonteren en de aparte onderdelen elders weer op te bouwen of in een andere functie te gebruiken. Er wordt nu veel geëxperimenteerd met modulaire bruggen en  viaducten, maar het is bijvoorbeeld ook mogelijk met de tanks van rioolwaterzuiveringen. Door deze te standaardiseren, zijn ze op het hele areaal bruikbaar. Bovendien maakt dit het eenvoudiger om een onderdeel dat stuk is, te vervangen.

Hoe en waarom modulair?

Modulair ontwerpen en bouwen levert u voordelen op. Het voornaamste voordeel is dat een circulaire economie een stuk dichterbij komt, met CO2-reductie en minder gebruik van primaire grondstoffen tot gevolg. Bovendien zijn alle onderdelen eenvoudig uitwisselbaar en dat kan kostenbesparend werken. Ondanks dat modulair ontwerpen voor veel opdrachtgevers nog in de kinderschoenen staat, hebben wij kennis en ervaring met deze manier van bouwen. Wij helpen u dan ook graag met

  • Ontwerp
    Bij modulair bouwen kunnen technische eisen en regelgeving belemmerend werken. Wij kunnen hierover met u meedenken. Welke delen wilt u modulair maken, hoe kunt u het straks demonteren? Dit werken we uit in een tekening waarmee u aan de slag kunt.

  • Advies
    Bij het maken van het ontwerp en de start van de bouw geven wij advies. Bijvoorbeeld over waar u het beste modulair kunt bouwen en hoe u dat kunt doen.

Van aannemer tot provincie of andere overheid: wij helpen u graag met deze innovatieve manier van ontwerpen en bouwen. Onze experts begeleiden u van begin tot oplevering en waar nodig ook bij beheer, onderhoud en demontage.

Heeft u een vraag?

Neem contact op met één van onze adviseurs.


 

Jurgen Ooms

   +31 65 31 66 74 8

Stuur mij een mail

 

 

 

Uitgelicht project: modulaire waterzuiveringen

Om te voldoen aan de lozingseisen en te besparen op de zuiveringslasten heeft TAUW voor Heijs een eenvoudige maar efficiënte modulaire waterzuivering ontworpen en geplaatst, waarmee Heijs voldoet aan de lozingseisen en in hetzelfde jaar een netto besparing op de zuiveringsheffing heeft gerealiseerd.

Lees verder

 

Projectreferenties Circulaire Economie

Kunnen wij u helpen op het gebied van modulair ontwerpen?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.