Wat is een Material Flow Analysis?

Met een Material Flow Analysis (MFA) kijkt u naar de stromen die door uw afgebakende gebied gaan. U weet dan wat er aan materialen inkomt en wat eruit gaat: de input en output. Er zijn verschillende categorieën:

 • Onder de flows (stromen) vallen bijvoorbeeld voedsel, water en energie. Maar beton of bouwstenen gaan langer mee dan de vrij basale flows

 • Daarom is er ook de stock (voorraad), waaronder bijvoorbeeld glas, hout, beton en grond vallen en MFA is een optelsom van activiteiten en objecten binnen een bepaald tijdsbestek (nu of in de toekomst) die samen de voetafdruk op het milieu vormen. Bruggen zijn bijvoorbeeld een ‘mijn’ aan beton en blijven meestal lang liggen. Met een Material Flow Analysis is het ook mogelijk om in te schatten wanneer er hoeveel beton waar vrijkomt (of een andere grondstof).

Kansen in verduurzaming

Om tot een goede analyse te komen, verzamelen wij statistische data, informatie uit interviews en eventueel veldonderzoeken. Een Material Flow Analysis biedt ontzettend veel kansen, waarvan de grootste kans ligt in de verduurzaming van uw organisatie, gemeente of (bouw)project. Vragen die worden beantwoord zijn bijvoorbeeld; Welke activiteiten zijn het belangrijkst om op te verduurzamen? Hoeveel wordt er nu gerecycled en wat kan hier beter? Welke reststromen zouden lokaal kunnen worden benut? Of: hoe stem ik bouw- en sloopprojecten beter op elkaar af, zodat materialen meer worden hergebruikt? Het is een pragmatische manier om tot duurzaam beleid te komen, omdat u het meetbaar kunt maken. Zo kunt u onderbouwen waarom u uw klimaat- en circulariteitsbeleid op deze manier heeft vormgegeven.

Uit welke onderdelen bestaat een MFA?

Tauw kan voor u een Material Flow Analysis maken. Met de volgende stappen kunnen wij u helpen:

 • Doelstelling
  Wat is uw doel, wat wilt u bereiken? Wij helpen u uw doelen te bepalen.
 • Systeemafbakening
  Welke grenzen stelt u? Een MFA kan eindeloos groot worden, dus het is belangrijk om hier de belangrijkste gebieden te kiezen en te bedenken welke materialen u wilt meenemen in de analyse. Ook kiezen we de periode om de berekening over te maken.
 • Data-inventarisatie
  Hoe komen we aan data? Soms staat er al veel online, maar interviews zijn bijna altijd nodig.
 • Modelleerfase
  Categoriseren en kwantificeren: wij gaan aan de slag met de data en beginnen met het modelleren.
 • Sankey-diagram en materiaaldichtheidskaarten
  We visualiseren alle data in een Sankey-diagram, die uiteindelijk uw Material Flow Analysis bevat. U kunt er ook voor kiezen om daarbij een materiaaldichtheidskaart door ons te laten maken. Hier vindt u de stromen en type materialen terug op een kaart, zodat u weet waar de stromen zich bevinden.
 • Advies
  Wanneer u hiervoor kiest, maken wij een circulaire roadmap met stappen en kansen die uit uw MFA volgen. Dit geeft u inzicht in de impact, prioriteiten en kansen.
 • Workshop
  Wij organiseren, wanneer u dat wilt, een interactieve workshop om uit te leggen hoe de circulaire economie en het Sankey-diagram in elkaar zitten. De kansen uit de roadmap zijn altijd gekoppeld aan stakeholders. U kunt hen uitnodigen om met deze workshop mee te doen, zodat er acties afgesproken worden.

Heeft u een vraag?

Neem contact op met één van onze adviseurs.

 



Sabine de Haes

  +31 62 11 66 64 6

Stuur mij een mail

 

 

Projectreferenties Circulaire Economie

Kunnen wij u helpen op het gebied van de Material Flow Analysis?

Of heeft u een vraag over deze dienst? Leg uw vraagstuk voor aan onze adviseurs